سندرم دامپینگ عارضه شایعی ست که بعد از جراحی بای پس معده ایجاد می شود. این سندرم شامل گروهی از علایم است که ممکن است در نتیجه برداشته شدن قسمتی از معده یا دیگر جراحی هایی که معده را درگیر می کنند به وجود آید. علائم در محدوده ای از ملایم تا شدید متغیر بوده و غالبا و به مرور زمان فروکش می کنند. اگرچه ممکن است این سندرم در ابتدا باعث هراس شما گردد، ولی در واقع خطری ندارد. می توان این علائم را با ایجاد تغییراتی در نوع غذاها و چگونگی مصرف غذاها کنترل کرد. با کنترل سندرم دامپینگ، قادر خواهید بود از غذاهایی که باعث اضافه وزن می شوند نیز پرهیز کنید.
دلیل ایجاد سندرم دامپینگ
بعد از جراحی بای پس معده، به دلیل ریزش سریع محتویات معده به درون روده، تنظیم حرکت غذا می تواند خیلی سخت باشد. مصرف برخی مواد غذایی خاص احتمال بروز سندرم دامپینگ را بیشتر می کند. به عنوان مثال، مواد غذایی که حاوی قندهای فراوری شده هستند، به سرعت آب بدن را جذب می کنند و باعث بروز علائم سندرم می شوند. این علائم همچنین می توانند بعد از مصرف محصولات لبنی و روغنهای خاص یا غذاهای سرخ شده نیز ایجاد گردند.
سندرم دامپینگ: علائم مرحله ابتدایی
مرحله ابتدایی یا اولیه دامپینگ ممکن است حدود 30 تا 60 دقیقه بعد از خوردن غذا بروز پیدا کند. علائم می توانند به مدت یک ساعت ادامه یابند و شامل موارد زیر می باشند:
سندرم دامپینگ: دلیل ایجاد مرحله ابتدایی
علائم مرحله اولیه به این دلیل ایجاد می شود که غذا خیلی سریع به درون روده کوچک می ریزد. این امر ممکن است به دلیل فاکتورهایی نظیر اینها باشد:
سندرم دامپینگ: علائم مرحله نهایی
مرحله نهایی دامپینگ حدود 1 تا 3 ساعت بعد از خوردن غذا رخ می دهد و علائم آن شامل:
سندرم دامپینگ: دلیل ایجاد مرحله نهایی
علائم این فاز نهایی ممکن است در نتیجه افزایش و کاهش سریع میزان قند خون ایجاد شود. به دلیل این نوسان سریع در قند خون، زمانی که شیرینی جات یا دیگر کربوهیدرات های ساده را مصرف می کنید، علائم بدتر خواهند شد.
اگر از قبل، سندرم دامپینگ در موردتان تشخیص داده نشده است و دچار گیجی، سرگیجه، تپش قلب یا از حال رفتن شُدید، فورا با اورژانس تماس بگیرید.
درمان سندرم دامپینگ
علائم سندرم دامپینگ در بسیاری از افراد با رعایت کردن موارد زیر بطور قابل توجهی کاهش می یابد.
پرهیزات غذایی. از مصرف شکر و سایر شیرینی جات نظیر موارد ذیل بپرهیزید:
همچنین از مصرف لبنیات و الکل نیز اجتناب کنید و از مصرف همزمان غذاهای جامد به همراه نوشیدنی ها و مایعات بپرهیزید. در واقع، نیم ساعت قبل و نیم ساعت بعد از غذا هیچ گونه مایعاتی ننوشید.
توصیه های غذایی. برای کمک به کاهش علائم، همچنین این نکات را رعایت کنید:
چگونگی مصرف مواد غذایی. در اینجا تعدادی از روشهای دیگر را برای کاهش علائم سندرم دامپینگ ذکر می کنیم:
دیدگاه تان را بیان نمایید